レモンティーが好きなので、ドライレモンを使ったレモンティーを作りました。
ドライレモンを煮だし蜂蜜を加えたもの。
ちょっとビターな感じが残るのが好きなので、私は5分煮ています。
蜂蜜はお友達のご主人のおじ様が作っていらっしゃるもので、
すごくきれいなゴールド。
シナモンをすこーし混ぜるのがお気に入り(^^)
それからもうひとつ、イランの血を持つ友人に教えてもらったレシピで、
ホレシテ・ゲイメというシチューを作りました。
一般的にはラム肉を使うそうですが、主人が食べないのでビーフで。
ドライレモン、レシピでは5つなのですが、
これだと酸っぱく苦みが出るので2つにしました。
ゼレシュク(バーベリーのことです)を入れたサフランライスといっしょに、
とっても美味しくできました。
面白いのが、このお料理にはフレンチフライがつくこと。
最初はすごく不思議でしたが、これがすごく合っていてびっくり(^^)
I made lemon tea using a dried lemon.
I like lemon tea with honey.
Just boil the water and cook one dried lemon for about five minutes,
then add lots of honey and a bit of cinnamon to taste.
If you don’t like the bitterness, I think you need to cook the lemon shorter.
I also made “khoresh gheymeh,” a Persian food.
I got this recipe from my sweet friend, Sepi, who is half Iranian and half Japanese,
and now lives in Australia (her husband is Brazilian. So international!).
Because my husband doesn’t eat lamb, I used beef.
I actually used only two dried lemons instead of five mentioned on the recipe.
Interestingly, this stew always comes with french fries and we think it’s brilliant.
I served the stew on saffron rice with barberries. (Thank you, Sepi!).